Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής στον Ο.Η.Ε. – Global Partnership Summit

Η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νέων Ελλάδας Σοφία Μιχαλοπούλου, συμμετείχε στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής – Global Partnership Summit του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων – Junior Chamber International – JCI που πραγματοποιήθηκε στις 25-28 Ιουλίου 2016 στην Νέα Υόρκη.

Η Σύνοδος διεξήχθη κατά τις πρώτες δύο μέρες σε ένα από τα ιστορικότερα ξενοδοχεία του Μανχάτταν το Waldorf Astoria με συμμετοχή 400 περίπου εκπροσώπων από όλο τον κόσμο και τις δύο επόμενες μέρες στο κεντρικό κτήριο του ΟΗΕ ! Τα θέματα που αναπτύχθηκαν σχετίζονταν κυρίως με την φτώχεια, τις εμπόλεμες καταστάσεις, την πείνα, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και την συμβολή των νέων του κόσμου στην ενημέρωση, αφύπνιση και επίλυσή τους μέσω των δράσεών τους στα πλαίσια και της διεθνούς καμπάνιας του JCI “Peace is Possible”- Η Ειρήνη είναι Εφικτή.

Την τελευταία ημέρα της Συνόδου στον ΟΗΕ, τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban-Ki-Moon ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες. Την ομιλία του μπορεί να παρακολουθήσει όποιος το επιθυμεί στην σελ. jcihellas στο facebook όπως και φωτογραφίες από τον ΟΗΕ.

Στα πλαίσια των επαφών με την Ομογένεια η Πρόεδρος απεύθυνε χαιρετισμό στην πλατεία Αθηνάς στην Αστόρια κατά την διάρκεια μουσικής παραδοσιακής εκδήλωσης την οποία κάλυψε το ομογενειακό κανάλι mgtv.usa και στην οποία μεταξύ άλλων ζήτησε από τους Ομογενείς να στηρίξουν την Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει όπως και στους νέους που φεύγουν κατά χιλιάδες να μην ξεχνούν την πατρίδα και τον δρόμο της επιστροφής και να είναι άξιοι πρεσβευτές της όπου και αν βρίσκονται!

Τις επόμενες μέρες συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η οποία απαριθμεί 120 συλλόγους με μέλη από όλη την Ελλάδα, τον σύλλογο Κρητικών και Ποντίων και τον Πρόεδρο του Greek Children’s fund κ. Γεώργιο Κίτσιο που στηρίζει παιδιά με καρκίνο. Ενώ κατά την ημέρα εορτασμού της Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου είχε την χαρά να γνωρίσει τον Έλληνα Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιαναβίας Κλεόπα που χοροστάτησε της λειτουργίας και τον Έλληνα Πρόξενο στην Νέα Υόρκη.

Η Σοφία Μιχαλοπούλου κατά την παραμονή της στην Νέα Υόρκη είχε επαφή και με τον σύλλογο Αιγιωτών, με τα μέλη του οποίου είχε εις βάθος συζήτηση για το έργο του Επιμελητηρίου Νέων εντός και εκτός Ελλάδας. Τόσο ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Μαστροκυριάκος όσο και τα μέλη του ΔΣ συμφώνησαν να στηρίξουν την δημιουργία τοπικού παραρτήματος (LOM) του Επιμελητηρίου Νέων με την ονομασία JCI Aigio Hellas στα πλαίσια δημιουργίας παραρτημάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ιδιαίτερη στιγμή κατά την διάρκεια του ταξιδιού υπήρξε και η πρόσκληση της Προέδρου από το παράρτημα του JCI στην Νέα Υόρκη με ιστορία 56 ετών, προκειμένου να τους προτείνει δράσεις και τρόπους λειτουργίας. Κατά την επίσκεψή της εκεί μεταξύ άλλων τους παρουσίασε ένα βίντεο με τα Δελφικά Παραγγέλματα μεταφρασμένα στα Αγγλικά (έργο του JCI Hellas) και τους δίδαξε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Τα μέλη του συγκεκριμένου παραρτήματος προσφέρθηκαν να στηρίξουν την πρότασης της Σοφίας Μιχαλοπούλου για δημιουργία παραρτήματος στην Αστόρια από νέους Έλληνες με την ονομασία JCI Hellenes New York. Αν αυτό επιτευχθεί, θα είναι μια καλή ευκαιρία γνωστοποίησης του κόσμου της ονομασίας μας ως Hellenes έναντι του Greeks εφόσον η χώρα μας λέγεται Ελλάς – Hellas.

Επίσης εξαιρετικές εντυπώσεις αποκόμισε από την επίσκεψη στο άγαλμα της Ελευθερίας και από το νησί Elis, τον τόπο όπου κατεύθαναν επί δεκαετίες οι μετανάστες από όλο τον κόσμο, μεταξύ τους και χιλιάδες Έλληνες καθώς και από τα μουσεία Εθνικό και Metropolitan της Νέας Υόρκης.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό από την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής στον Ο.Η.Ε.