Προβολή των πανανθρώπινων αξιών του Ελληνισμού στην Ελβετία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΝΕΩΝ ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
Στην Βασιλεία της Ελβετίας βρέθηκε πριν λίγες μέρες η Σοφία Μιχαλοπούλου, προκειμένου να παραστεί στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων (Junior Chamber International) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24 και 27 Μαΐου. Πέρα από τις όμορφες εικόνες και εμπειρίες που αποκόμισε από την μικρή αλλά όμορφη χώρα της Ελβετίας, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει και σημαντικό έργο για την ανάδειξη του Ελληνισμού.


Με τη διεθνή πρόεδρο του Junior Chamber International

Κατ’ αρχήν στις 19 Μαΐου, προσκεκλημένη από τον μοναδικό ελληνικό πολιτιστικό σύλλογο (Kulturverein) της Βασιλείας, παρευρέθηκε στην εκδήλωσή τους για τον εορτασμό των 25 χρόνων προσφοράς, όπου απεύθυνε χαιρετισμό και χάρισε ένα βιβλίο με τα Δελφικά Παραγγέλματα, καθώς και ένα βιβλίο με τον Εθνικό Ύμνο και όλες τις σημαίες της Επανάστασης του 1821, στην Πρόεδρο του συλλόγου. Στην κατάμεστη αίθουσα, παρευρίσκονταν η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ελβετία καθώς και η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου, στα πλαίσια τουριστικής προβολής τής Αττικής στους ΄Ελληνες και Φιλέλληνες που βρίσκονταν εκεί, τις οποίες είχε την ευκαιρία να γνωρίσει στην συνέχεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εκδήλωση έγινε σε έναν ιδιαίτερο χώρο γεμάτο Ελλάδα που ονομάζεται Skulpturhalle, δηλαδή Αίθουσα Γλυπτών, καθώς πρόκειται για μουσείο με πολλά αντίγραφα ελληνικών γλυπτών ακόμα και γλυπτών του Παρθενώνα. Κατά την δεξίωση που ακολούθησε, σε συνομιλία με τον διευθυντή του μουσείου Δρ. Andrea Bignasca, η κ. Μιχαλοπούλου του εξήγησε την διαφορά μεταξύ της λέξης statue (άγαλμα στα αγγλικά) που δηλώνει κάτι το οποίο απλά στέκεται από το ρήμα ίσταμαι και της ελληνικής λέξης άγαλμα που βγαίνει από το ρήμα αγάλλομαι και σημαίνει χαίρομαι βλέποντας κάτι. Η ερμηνεία αυτή τον ενθουσίασε τόσο, που δήλωσε πως από εδώ και πέρα θα το αναφέρουν στις ξεναγήσεις που γίνονται στο μουσείο! Επίσης είχε αρκετές συνομιλίες με Φιλέλληνες.

Στις 22 Μαΐου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Παγκόσμιο Ερευνητικό Κέντρο CERN που βρίσκεται στην Γενεύη, όπου συνάντησε μαθητές Γυμνασίου από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί σε εκπαιδευτική εκδρομή. Της έκανε μεγάλη εντύπωση το έντονο ελληνικό στοιχείο που βλέπει κάποιος, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κέντρου, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην συμβολή των Ελλήνων στην εξέλιξη των επιστημών! Η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη από το 1952.


Στο CERN με τους Έλληνες μαθητές

Την επομένη, είχε την χαρά να παρευρεθεί σε μάθημα ελληνικών που παραδίδεται εδώ και χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας σε φοιτητές, χάρη στις συνεχείς προσπάθειες της καθηγήτριας Μάρθας Βογιατζή, την οποία η κ. Μιχαλοπούλου συνεχάρη για το έργο της.
Τις επόμενες μέρες κατά την διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου, τα τέσσερα μέλη της ελληνικής αποστολής παρακολούθησαν πλήθος σεμιναρίων, σχετιζόμενα κυρίως με θέματα διοίκησης και ηγεσίας. Ενώ κατά την Γενική Συνέλευση χάρισαν σε όλους τους Ευρωπαίους Προέδρους του JCI, δωράκια που απεικονίζουν την Ακρόπολη, την Θεά Αθηνά και τον Λεωνίδα με τις αντίστοιχες επεξηγήσεις, όπως ότι η Θεά Αθηνά είναι η Θεά της Σοφίας και ότι ο Παρθενώνας είχε χτιστεί προς τιμήν της και ότι ο Λεωνίδας θα πρέπει να θεωρείται Πανευρωπαίος ήρωας, γιατί αν δεν είχε πολεμήσει τους Πέρσες, πιθανότατα δεν θα υπήρχε σήμερα Ευρώπη!


Με το διεθυντή του αρχαιολογικού μουσείου της Βασιλείας

Στα πλαίσια των δράσεων του Επιμελητηρίου Νέων Ελλάδας – JCI Hellas για την προβολή των Πανανθρώπινων Αξιών μέσω της παρακαταθήκης που μας άφησαν οι 7 σοφοί της Αρχαιότητας, η κ. Μιχαλοπούλου δώρισε βιβλία με τα Δελφικά Παραγγέλματα μεταφρασμένα σε 8 γλώσσες, στην Διεθνή Πρόεδρο του Οργανισμού, στον Γεν. Γραμματέα και στον Περιφερειακό Διευθυντή του JCI για την Ευρώπη, με την αφιέρωση «το δώρο αυτό να συμβάλει στην προώθηση των Πανανθρώπινων Αξιών στους νέους, ώστε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο βασιζόμενοι σε αυτές!».
Η Διεθνής Πρόεδρος Dawn Hetzel κατενθουσιάστηκε με το δώρο και η Σοφία Μιχαλοπούλου τής ευχήθηκε όλη αυτή η γνώση που εμπεριέχεται στο βιβλίο, να την εμπνέει πάντα στις ομιλίες της που δίνει σε όλο τον κόσμο!